Ще видим забавяне на растежа на цените в магазините. Ще можем

...
Ще видим забавяне на растежа на цените в магазините. Ще можем
Коментари Харесай

Виден икономист с плашеща прогноза: Цените в магазините ще паднат, но ще купуваме все по-малко

Ще забележим закъснение на растежа на цените в магазините. Ще можем да купуваме все по-малко все пак, тъй като приходите ни ще нарастват с все по-бавен ритъм, даже може да стагнират. Вече виждаме признаците на тежка застоялост, съвсем криза. Това сподели за NOVA News икономистът Кузман Илиев.

По думите му икономическият напредък е бил заблуда. " Започва закъснение на икономическата интензивност, а приходите на фирмите стартират да спадат. Това води до уволнения или понижаване на заплати. При нас това ще пристигна след това, с към шест месеца забавяне след Германия. За месец и половина с 20% нефтът се е оскъпил, това идва по колонките и в магазините. Има закъснение освен на износа, само че и на вноса. Можем да планираме повече и да лобираме казусът в Черно море бързо да се реши. Не би трябвало да има недостиг през идната година, нито МРЗ да е 50% от минималната. Лихвите за компаниите потеглят нагоре, работят в среда на несигурност``, изясни той.

Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система уточни, че ще би трябвало да свикнем да живеем с по-висока инфлация от предните години. " Конфликтът в Украйна докара до растеж в цените на зърнените храни. Последните данни сочат, че  приходите на работещите съумяват да надбягат инфлацията. Ще има стесняване на енергетиката поради доста високите цени от предходната година. Това ще се отрази на цените на износа, само че и тези на производителите ", акцентира той.

Според него увеличенеито на МРЗ е добра концепция, само че не и ползвайки междинната за референт. " Решението трябваше да се обвърже с медианата. Догодина ще забележим минимална заплата от към 930 лв., което е сериозен растеж ", заключи Николов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР